Etli Enginar Yemeği Nasıl Yapılır?

Bugünkü tarifimizde enginar ve kuşbaşı et ile lezzetli bir yemek hazırlayacağız. Peki yapımı oldukça kolay olan kuşbaşı etli enginar yemeği nasıl yapılır?

Etli Enginar Yemeği Tarifi

Karaciğer dostu enginar ile çok çeşitli yemekler yapılır. Birbirinden lezzetli enginarlı tarifleri sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Bugünde kuşbaşı et ile enfes bir enginar yemeği tarifi vereceğim.

Enginar et ile birlikte pişince yemelere doyum olmayan bir lezzet ortaya çıkıyor. Üstelik de yapılışı oldukça kolay ve görüntüsü de harika. Enginarı sevmeyenler bile bu yemeğe bayılıyor.

Enginar Yemeği Etli Nasıl Yapılır? 

Enginar yemeği yaparken en önemli püf nokta enginarın tazeliğidir. Tabi tazesini bulmak pek kolay olmayabilir.
Üstelik yaprakları ve dalı ile satılan enginarı ayıklamak biraz zor olabilir. Tarifin sonundaki videomda enginarı nasıl ayıkladığımızı anlattım…

Ama eğer enginarı ayıklamak istemezseniz semt pazarlarında günlük ayıklanmış olarak satılmaktadır. Taze enginarı ayıklayıp hemen limonlu suyun içini atıyorlar ve satarken bu limonlu sudan biraz poşete alıp içine de istediğiniz adette enginar koyuyorlar. Eve gelince mümkünse hemen pişirin. Fakat zamanınız yoksa çok bekletmeden ertesi gün yapın.

Etli enginar yemeğinin yapımında isterseniz dana eti isterseniz kuzu eti kullanabilirsiniz. Enginar yemeğinde kullanacağımız kuşbaşı eti mutlaka haşlamalısınız. Haşlandıktan sonra artan suyunu yemeği pişirirken kullanacağız. Et suyu yemeğin lezzetini ikiye katlayacaktır. Gelelim şimdi kuşbaşı etli enginar yemeği tarifine…

Etli Enginar Yemeği İçin Malzemeler:

4 veya 5 Enginar
300 – 350 gram Dana veya Kuzu Kuşbaşı
Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
1 Orta Boy Kuru soğan
1 Çay Bardağı Küp Doğranmış Havuç
Yarım Kapya Biber (Taze Kırmızı biber)
Yarım Demet Dereotu
2 Dal Taze Soğan

Sosu İçin:

Yarım Litre Su
1 Çay Kaşığı Şeker
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
1 Çay Kaşığı Un
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Bardağı Et suyu

Ege Usulü Etli Enginar Nasıl Yapılır? 

İlk önce 300 -350 gram kuşbaşı eti haşlayarak başlıyoruz. Bir tencereye sudan geçirdiğimiz eti alıp üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edip haşlıyoruz. Et haşlandıktan sonra enginar yemeğinin yapımına başlıyoruz.

Eğer enginarı hazır almadı iseniz enginarı ayıklayıp limonlu suyun içinde bekletebilirsiniz.

Derin bir tencerenin içinde yarım çay bardağı zeytinyağını alıp içine yemeklik doğranmış 1 orta boy kuru soğanı, 1 çay bardağı küp doğranmış havucu ve küp doğranmış yarım kapya biberi ekleyip hafif soteliyoruz.
Haşladığımız eti de ekleyip soteliyoruz. Et ve sebzeler sotelendikten sonra ocağı kapatıyoruz.

Enginarı limonlu suyun içinden alıp sudan geçiriyoruz.

Ege Usulü Etli Enginar Nasıl Yapılır

Enginarı resimdeki gibi etin üzerine yerleştiriyoruz. Enginarın üzerine doğranmış yarım demet dereotunu, 3 cm boyunda doğranmış 2 dal taze soğanı serpiştiriyoruz.

Enginarı pişireceğimiz sosu hazırlamayalım. 

Bir tasa yarım litre suyu alıp içine; 1 çay kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı un ve1 tatlı kaşığı tuz ilave edip çırpma teli ile karıştırıyoruz.

Ardından hazırladığımız sosu tencereye ilave ediyoruz. Haşlanan etin suyundan da 1 çay bardağı ilave ediyoruz.

Etli Enginar Nasıl Pişirilir?

Üzerine ıslatılıp sıkılmış pişirme kağıdı kapatıyoruz. Ardından tencerenin kapağını da kapatıp kaynamasını bekliyoruz. Kaynadıktan sonra kısık ateşte enginar yumuşayana kadar yaklaşık 30-45 dakika pişiriyoruz.

Enginar piştikten sonra ocağı kapatıp pişirme kağıdını üzerinden almadan yaklaşık 4-5 saat dinlendiriyoruz.

Dinlenen etli enginarı ılık olarak servis tabağına alıyoruz. İçine etli garnitürü doldurup üzerini ince doğranmış dereotu ile süsleyip servis ediyoruz.

Etli enginar yemeği

Afiyet Olsun.

Yayınlanma tarihi: 25 Şubat 2021 – Güncelleme tarihi: 7 Haziran 2023





“Etli Enginar Yemeği Nasıl Yapılır?” üzerine 6 yorum

  1. Enginarı hiç böyle yediniz mi? Yemediyseniz mutlaka deneyin. Çok bambaşka birşey. Ellerinize sağlık.

    Yanıtla

Yorum yapın