Yeşil Mercimekli Yaprak Sarması Tarifi

Asma yaprağı ile etli, pirinçli, bulgurlu sarmalar yaparız. Peki hiç yeşil mercimekli denediniz mi? Yeşil mercimekli yaprak sarması tarifi….

Yeşil Mercimekli Yaprak Sarması

Yeşil mercimek çok sağlıklı bir bakliyattır. Özellikle içeriğinde bulunan demir, hem bayanlar hem de çocuklar için çok faydalıdır. Yeşil mercimeği sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Şahsen ben yeşil mercimeği çok seven biri olarak çorbasından, pilavına ve salatasına kadar hepsini yaparım. Bugünde asma yaprağında sarmasını yaptım. Peki asma yaprağında yeşil mercimek sarması nasıl yapılır?

Yeşil mercimekli yaprak sarması yapımında bulgur ve pirinç kullanmadık. Sadece yeşil mercimek ile sardık. Gelelim şimdi zeytinyağlı mercimekli yaprak sarması tarifine…

Yeşil Mercimekli Yaprak Sarması İçin Malzemeler:

Salamura Asma Yaprağı

Mercimekli İç Harç İçin:

1 Çorba Kasesi Yeşil Mercimek
1 Orta Boy Kuru soğan
1 Tutam Maydanoz
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1/2 Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
8 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Orta Boy Domates Rendesi
1/2 Çay Kaşığı Karabiber
1/2 Çay Kaşığı Pul biber
1/2 Çay Kaşığı Kimyon
1/2 Çay Kaşığı Tuz (yaprak çok tuzlu ise)
2,5 Çay Kaşığı Nane

Pişirmek İçin:

1 Çorba Kasesi Su
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
3-4 Yemek Kaşığı Limon Suyu

Yeşil Mercimekli Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

İlk önce bir tencerenin yarısına kadar su koyup suyu kaynatıyoruz. Kaynamış olan suyun içine salamura asma yaprağını ilave edip ara sıra alt üst ederek 4-5 dakika kadar haşlıyoruz. Haşlanan yaprakları hemen soğuk sudan geçirip, elinizle hafif sıkıp bir kaba alıyoruz.

İç harcını hazırlamak için 1 çorba kasesi yeşil mercimeği yıkıyoruz ve derin bir tasın içine alıyoruz.
Ardından 1 orta boy kuru soğanı yemeklik doğruyoruz. 1 tutam maydanozu da ince doğruyoruz.

Tasın içindeki mercimeğe; yemeklik doğradığımız 1 orta boy kuru soğan, 1 tutam maydanoz, 1 tatlı kaşığı domates salçası, yarım tatlı kaşığı acı biber salçası, 8 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 orta boy domates rendesi, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı pul biber, yarım çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı tuz ve 2,5 çay kaşığı nane ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Haşlanan yaprakları düzgünce açıp damarlı kısımları üste gelecek şekilde serip içine mercimekli iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar koyup, resimdeki gibi kenarlarını katlayıp çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz.

Tencerenin altına 1 sıra yaprak serip üzerine sardığımız yaprakları yerleştiriyoruz.

Yeşil Mercimekli Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

Yeşil Mercimekli Yaprak Sarması Nasıl Pişirilir?

Sardığımız sarmaları tencereye yerleştirdikten sonra üzerine tabak kapatıyoruz ve 1 çorba kasesi su, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 4 yemek kaşığı limon suyu ekleyip ocağa alıyoruz. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaprak yumuşayıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Mercimekli yaprak sarması piştikten sonra yaklaşık 20 -25 dakika tenceresinde dinlendiriyoruz. İster ılık olarak ister soğuduktan sonra servis tabağına alıp servis ediyoruz.

Mercimekli Yaprak Sarması

Afiyet Olsun.

Yayınlanma tarihi: 28 Mayıs 2020 – Güncelleme tarihi: 26 Haziran 2023





“Yeşil Mercimekli Yaprak Sarması Tarifi” üzerine 12 yorum

Yorum yapın