Kaynatmadan Güneşte Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçeller kahvaltıların en tatlı sunumlarıdır. Kayısı reçeli, görünümü ve lezzeti ile iştah açıcıdır. Bu tarifimde kaynatmadan güneşte kayısı reçeli tarifi vereceğim.

Kaynatmadan Güneşte Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

Kayısı reçeli yaparken en önemli olan kayısı seçimidir.

Reçel yapılacak kayısı çok olgun olmamalıdır. Bir de özellikle şekerpare olursa daha da lezzetli olur. Kayısı reçeli iki türlü yapılır. Daha önce tarifini vermiş olduğum kayısı reçelini kaynatarak yapmıştık.

Bu tarifimizde ki kayısı reçelini kaynatmadan güneşte koyulaştırarak yapacağız. Gelelim şimdi kaynatmadan güneşte kayısı reçeli yapımına…

Kayısı Reçeli İçin Malzemeler:

1 Kilo Şekerpare Kayısı
1 Kilo Toz Şeker
1 Çay Kaşığı Limon Tuzu Veya 1 Limon Suyu

Kaynatmadan Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

Kayısı reçeli için ilk önce bir şerbet hazırlayacağız. Bunun için 1 kilo toz şekeri bir tencereye alıyoruz.
Üzerini 3 parmak geçecek kadar yaklaşık 750 – 800 ml su ekliyoruz. Tencereyi ocağa alıyoruz ve kaynamasını bekliyoruz.
Şerbet kaynayana kadar biz de kayısıyı hazırlıyoruz.

İlk önce kayısıyı yıkıyoruz. Kayısıları parçalamadan bütün olarak parçalamadan çekirdeklerini çıkarıyoruz.

Bu arada şerbette kaynamaya başladı.
Şerbet kıvam alınca yani kaşığın ucundan ağır ağır damlamaya başlayınca çekirdeklerini çıkardığımız kayısıları koyulaşan şerbetin içine atıyoruz.

Ardından kayısıları şerbetin içinde alt üst ederek tüm kayısıların şerbeti almasını sağlıyoruz. Bunun için ara sıra dikkatlice yavaş yavaş alt üst ediyoruz. Ve şerbetin ısınmasını bekliyoruz. Eğer hızlı karıştırırsanız kayısı ezilebilir.

Şerbet ısınınca kayısıları şerbetin içinde çıkarıp bir tepsiye alıyoruz. Ve şerbeti kaynamaya bırakıyoruz.

Ardından tepsiye aldığımız kayısıları düzgünce diziyoruz.

Sonrasında şerbet kaynayıp koyulaşmaya başlayınca 1 çay kaşığı limon tuzunu ekliyoruz. Ardından karıştırıyoruz. Ve şerbet kıvam alana kadar kaynatıyoruz. Şerbet kıvam alınca yani kaşığın ucundan ağır ağır damlamaya başlayınca ocağı kapatıyoruz.

Tepsiye dizdiğimiz kayısıların üzerine sıcak şerbeti döküyoruz.

Tepsinin üzerine güneş geçecek bir tülbent kapatıyoruz. Ve tülbentin reçele dokunmaması için tülbenti gergin tutmalısınız.

Tepsiyi doğrudan güneş alan bir yerde üzeri örtülü olarak birkaç gün bekleteceğiz. Bu birkaç gün içinde her gün tepsideki kayısıların diğer yüzünü çeviriyoruz. Ve tekrar üzerini tülbent ile kapatıp güneş alan bir yere koyuyoruz. Bu işlemi reçel kıvam alana kadar yaklaşık 3- 4 gün tekrarlıyoruz.

Havanın sıcaklığına göre 3- 4 gün sonra kayısılar reçel kıvamına gelmiş oluyor. Tepsideki kayısıları kavanoza alıyoruz ve üzerine koyulaşan şerbetimizi de döküyoruz.
Üzerine yine tülbent kapatıp 2 -3 gün daha güneşte bekletiyoruz. İşte kaynatmadan güneşte kayısı reçelimiz hazır. Mis gibi ev yapımı kayısı reçelini sunum tabaklarına alıp kahvaltılarımızda afiyetle tüketebiliriz.

Kaynatmadan Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır

Afiyet Olsun.

Yayınlanma tarihi: 10 Ağustos 2022 – Güncelleme tarihi: 29 Ağustos 2023





“Kaynatmadan Güneşte Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?” üzerine 4 yorum

Yorum yapın