Helva-i Hakani Tarifi – Helva-i Hakani Nasıl Yapılır?

Helva-i Hakani, Osmanlı Mutfağı’nın en meşhur helvasıdır.

Helva-İ Hakani Tarifi

Padişahların tatlısı anlamına gelen Helva-i Hakani beyaz kaymaksı bir kıvamdadır. Un helvasına benzer bir usulde yapılmasına karşın damaklarda daha farklı bir tat bırakıyor. Helva-i Hakani nasıl yapılır?

Un helvasına benzeyen fakat rengi beyaz olmasından dolayı beyaz helva da denilmektedir. Helva-i Hakani yapımında bademde kullanılabilir fakat ben tercih etmiyorum. Ağızda kaybolan ve sıcak olarak servis edilen Helva-i Hakani ceviz veya hindistan cevizi ile servis ediyorum. Ben genellikle hindistan cevizini tercih ediyorum. Çünkü helvaya ayrı bir lezzet veriyor. Helva-i Hakani tarifimiz 4 kişiliktir. Gelin şimdi Helva-i Hakani’nin yapımına geçelim.

Helva-i Hakani İçin Malzemeler:

Yarım Su Bardağı Un
Yarım Su Bardağı Buğday Nişastası
Yarım Su Bardağı Pirinç unu
1 Su Bardağı Şeker
366 ml Süt (1,5 Su Bardağı)
100 gr Tereyağı
1 Paket Vanilya

Üzeri İçin: Ceviz veya Hindistancevizi

Osmanlı Mutfağından Helva-i Hakani Nasıl Yapılır?

Teflon bir tencereye 100 gr tereyağını alıp eritiyorum. Eriyen tereyağına; yarım su bardağı un, yarım su bardağı pirinç unu ve yarım su bardağı nişasta ekleyip kısık ateşte ara sıra karıştırarak un kokusu gidene kadar kavuruyorum.(rengi hafif sararana kadar). Un helvası gibi fazla sararmamalıdır. Unun rengi dönünce ocağı kapatıyorum.

Un kavrulurken başka bir tencereye 366 ml süte alıp içine 1 su bardağı şekeri ekleyip kaynatıyorum. Kaynadıktan sonra 1 paket vanilyayı ekleyip ocağı kapatıyorum.

Kaynayan sütlü şerbeti rengi hafif dönen ve sıcak olan unlu karışımın üzerine döküp hızlıca karıştırıyorum. Topaklanmaması içinde kaşığın tersi ile eziyorum. Eğer un soğudu ise kısık ateşe alıp şerbeti döküp hızlıca karıştırın.

Helva, döktüğüm şerbeti çekip kıvama gelince kaşık ile şekil veriyorum ve servis tabağına alıp üzerini ceviz veya hindistan cevizi ile süsleyip sıcak olarak servis ediyorum.

Helva-İ Hakani Nasıl Yapılır?
Afiyet Olsun.

Diğer Helva Tarifleri…

Pratik Süt Helvası Tarifi

Havuç Helvası – Gajar ka Halwa

Çam Fıstıklı İrmik Helvası

Bursa’nın Meşhur Süt Helvası

Yayınlanma tarihi: 29 Ocak 2020 – Güncelleme tarihi: 20 Kasım 2021





“Helva-i Hakani Tarifi – Helva-i Hakani Nasıl Yapılır?” üzerine 6 yorum

  1. Yandım gülüm helva. İnanın çok severim . Hele bu tarifiniz gerçekten çok hafif. Tabii bir de yapması o kadar kolay. Bu nedenle eşimden sık sık isteme imkanın olabiliyor. Hele tereyağlı kokusuyla bu helvayı yerken insan kendini hakan gibi hissediyor.Sultanın da karşındaysa değme keyfine.

    Yanıtla

Yorum yapın