Memleketimizin her ilinde semt pazarlarında çok değişik sebzeler ile karşılaşırız. Ege pazarlarında Ekim – Kasım ayından itibaren doğada kendiliğinden yetişen şifalı ve lezzetli yabani bir ot olan Şevket-i Bostan satılır. Peki tavuk etli şevketi bostan nasıl yapılır?
Dikenli yaprakları ve odunsu kalın kökleri olan ayıklandıktan sonra çabuk kararan Şevket-i Bostan bitkisinin temizlemesi biraz meşakkatli olduğu için pazarlarda temizlenmiş olarak satılır. Ayıklandıktan sonra kararmasından dolayı pazarda suyun içinde veya ıslatılarak satılır. Şevketi bostan nasıl pişirilir?
Temizlenmiş olarak aldığımız Şevketi bostanın üzerindeki yeşil kısımları da yemeğin yapımında kullanılır. Bu sebep ile yeşil kısımlarını atmıyoruz. Şevket-i Bostan hep kuzu eti ile pişirilir. Fakat kuzu eti yemeyenler için tavuk eti ile yaptık. Daha önce kuzu eti ile pişirdiğimiz Şevketi Bostan tarifimiz için tıklayın…
Gelelim şimdi Terbiyeli ve Tavuk Etli Şevketi Bostan tarifimize…
Terbiyeli Tavuk Etli Şevketi Bostan İçin Malzemeler:
500 gr Şevketi Bostan (Ayıklanmış ve Temizlenmiş )
250 gr Tavuk göğsü
2 Orta Boy Kuru soğan
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
5 Su Bardağı Sıcak Su (200ml’lik)
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Terbiyesi İçin:
1 Yumurta Sarısı
1 Yemek Kaşığı Limon suyu
1 Silme Yemek Kaşığı Un
Terbiyeli Tavuk Etli Şevketi Bostan Nasıl Yapılır?
Şevket-i bostan sert olduğu için pişmesi biraz zaman alacaktır. Bu sebep ile biz düdüklü tencere kullandık.
Düdüklü Tencerede Terbiyeli Tavuk Etli Şevketi Bostan Yapımı:
Ayıklanmış yarım kilo Şevket-i bostanın yeşil kısımlarını kesip beyaz kısımlarını 3-4 cm boyunda doğruyoruz. Yeşil yerleri de temizleyip onları da doğruyoruz. Şevket-i bostanı derin bir kap içinde bol su ile çamuru gidene kadar yıkıyoruz.
Bir kaba bolca su doldurup 1 adet limon sıkıp suya ekleyip, yıkanan Şevket-i bostanı 15 dakika kadar bu suda bekletiyoruz. Sudan aldığımız şevketi bostanı süzülmeye bırakıyoruz.
250 gr tavuk göğsünü kuşbaşı doğruyoruz.
Düdüklü tencereye kuşbaşı doğradığımız 250 gr tavuk etini alıp, yemeklik doğranmış 2 orta boy kuru soğanı ete ekliyoruz. 4 yemek kaşığı zeytinyağını da ekleyip kısık ateşte tavuk suyunu salıp çekinceye ve üzeri hafifçe karamelize oluncaya kadar kavuruyoruz.
Süzülen şevketi bostanı kavrulan ete ekleyip rengi değişinceye kadar soteliyoruz.
5 su bardağı sıcak su ilave edip düdüklünün kapağını kapatıyoruz. Düdüklü kaynayıp ses verdikten sonra kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Yarım saat sonra düdüklü tencereyi açıp, Şevketi bostan ve tavuk eti yumuşamış mı kontrol ediyoruz. Tavuk eti ve şevketi bostan yumuşamış ise 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip ocakta kısık ateşte yemeğimiz pişmeye devam ederken terbiyesini ilave ediyoruz.
Tavuklu Şevketi Bostan İçin Terbiye Nasıl Hazırlanır?
Bir kasede 1 yumurta sarısını, 1 silme yemek kaşığı unu ve 1 yemek kaşığı limon suyunu çırpıyoruz. Yemeğin suyundan azar azar ilave ederek terbiyeyi ılıtıp, ılıyan terbiyeyi kısık ateşte pişen yemeğe ilave ederek karıştırıyoruz. Özleşene kadar 1 – 2 taşım daha kaynatıp ocaktan alıp sıcak olarak tabağa alıp servis ediyoruz.
Afiyet Olsun.
Kuzu Etli Şevketi Bostan Tarifi İçin Tıklayın…
Yayınlanma tarihi: 19 Ocak 2020 – Güncelleme tarihi: 20 Ocak 2023
Ege bölgesinde yapılır nefis olur tavuklusunu hiç yemedim harika olmuş ellerine sağlık
@Derya
Teşekkürler.
Ege Pazarlarında satılıyor görünce aldım nefis bir tat çok beğendik
@Nisa
Afiyet olsun Nisa.
Şevketi bostan Egede çok yapılan bir yemek ben et koyarak yapıyorum sizinki değişik olmuş nefis gözüküyor.
@sadakat
Aslında et ile yapılır ve daha güzel olur Sadakat ama et yiyemeyenler için denediğimiz bir tarifti gerçekten tavuk eti ile de çok güzel oluyor. Sen de mutlaka denemelisin. Kolay gelsin.
Evet maalesef bu lezzeti ancak Egeliler tadabiliyor. Egede akrabası olan veya seyahate gelenler. Ama diğer bölgelerimizde de değişik lezzetler bulunmakta. Rabbim herkese her lezzeti tattırmak nasib etsin.ancak kargolar artık uzağı yakın edebilmekte ve isteyen herkese her şeyi kısa bir sürede yetiştirebilmekte. Bu güzel tarifinizle yemeğin lezzetine ve faydalarına ulaşmak isteyenlere mutlaka şevketi bostan yemelerini şiddetle öneririm. Müthiş sunumunuz için teşekkürler.
@Akif Nasrullah
Çok haklısın Akif ama inşallah herkes ömründe bir kerede olsa şifası için tadabilse. Tabiki her yörenin kendine has ürünleri ve tatları var. Güzel yorumun için teşekkürler.