Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi

Zeytinyağlı sarmalar ve dolmalar hem davet sofralarının hem de çay saatlerinin vazgeçilmezleridir. Genellikle yapılan yaprak sarması tercih edilir. Peki hiç zeytinyağlı pazı sarması denediniz mi?

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi

Biz zeytinyağlı dolmaları ve sarmaları hem pirinç ile hem de bulgur ile yaparız. Bugünkü zeytinyağlı pazı sarmasını pirinçli yaptık. 

Zeytinyağlı Pirinçli Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Pazı sarması, yaprak sarmasına göre biraz daha değişiktir. Çünkü pazı çok yumuşaktır. Pazıyı da tıpkı asma yaprağı gibi haşlayarak yapılmaktadır. Fakat pazı asma yaprağı gibi sert olmadığı için çok itinalı haşlanmalıdır. Gelelim şimdi zeytinyağlı pazı sarması tarifine...

Zeytinyağlı Pirinçli Pazı Sarması İçin Malzemeler:

3 – 4 Bağ İri Yapraklı Pazı

Zeytinyağlı Pirinçli Pazı Sarması İç Harcı İçin:

1 Çorba Kasesi Osmancık Pirinç
1 Orta Boy Kuru Soğan
2-3 Dal Taze Soğan
1 Tutam Maydanoz
1 Tutam Dereotu
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
1 Çay Kaşığı Şeker
1/2 Çay Kaşığı Pul Biber
1/2 Silme Çay Kaşığı Karabiber
1 Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Nane
3 Yemek Kaşığı Domates Rendesi
1 İri Diş Sarımsak
4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

Pişirmek İçin Malzemeler:

4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Limon (Dilimlenmiş)
3 Yemek Kaşığı Limon Suyu
Yarım Çorba Kasesi Su

Lokum Gibi Zeytinyağlı Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Pazı sarması yaparken dikkat etmeniz gereken tek şey pazının taze olmasıdır. Şimdi pazı sarmasının yapımına geçelim. Pazı sarması için ilk önce pazıyı bol su ile güzelce yıkayalım.

Pazı temizlenirken biz de iç harcımızı hazırlayalım.

İlk önce 1 orta boy kuru soğanı incecik yemeklik doğruyoruz. 1 diş sarımsağı da rendeliyoruz.

Zeytinyağlı Pirinçli Pazı Sarması İç Harcı

1 çorba kasesi osmancık pirinci yıkayıp iç harcı hazırlayacağımız derin bir kaba alıyoruz. Pirincin içine yemeklik doğranmış 1 orta boy kuru soğan, rendelenmiş 1 diş sarımsak, 2-3 dal ince doğranmış taze soğan, ince doğranmış 1 tutam maydanoz, ince doğranmış 1 tutam dereotu,1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı acı biber salçası, 1 çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı pul biber, yarım silme çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı nane, 3 yemek kaşığı domates rendesi ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip iyice karıştırıyoruz.

İç harcımızı hazırladıktan sonra pazıyı haşlayalım.

Pazı Nasıl Haşlanır?

Derin bir tencereye su doldurup biraz da tuz ekleyip kaynatıyoruz. Kaynamakta olan tuzlu suya pazıları batırıp çıkarıyoruz ve hemen soğuk suya alıp suyun içinden çıkarıyoruz. Ardından suyunun süzülmesi için süzgece alıyoruz.

Pazı nasıl haşlanır

Haşlanan pazı yapraklarının kalın damarlarını resimdeki gibi alıyoruz. Küçük yapraklı olanları bütün olarak, çok büyük yaprakları da resimdeki gibi ikiye bölerek saracağız.

Pazı Sarması Yapımı

Zeytinyağlı Pazı Sarması Yapımı:

Şimdi kalın damarlarını aldığımız pazı yapraklarını sarmaya başlıyoruz. Pazı yaprağının içine hazırladığımız pirinçli harçtan yaklaşık 1 tatlı kaşığı koyduktan sonra çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz. (Harç miktarını pazı yaprağının büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz).

Pirinçli pazı sarması nasıl yapılır

Zeytinyağlı Pazı Sarması Nasıl Pişirilir?

Pazı dolmasını pişireceğimiz tencerenin içine 2 – 3 pazı yaprağı serip sardığımız sarmaları düzgünce diziyoruz. Sonrasında yuvarlak dilimlediğimiz 1 limonu sarmalarının üzerine yerleştiriyoruz.

Pazı sarması nasıl pişirilir

3 yemek kaşığı limonun suyunu ve 4 yemek kaşığı zeytinyağını ilave ediyoruz. Pazı sarmasını hizasına gelecek kadar su ilave ediyoruz.

Dağılmaması için üzerine bir tabak kapatıp ocağa alıp yüksek ateşte kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Pazı sarması tenceresinde ılıdıktan sonra veya soğuduktan sonra servis tabağına alıp limon ile servis ediyoruz. Arzu ederseniz yoğurt ile de servis edebilirsiniz.

Zeytinyağlı Pazı Sarması

NOT: Pazının artan yaprakları ve saplarını değerlendirmek için zeytinyağlı pazı kavurması gibi bir tavada biraz sıvıyağ ve yemeklik doğranmış soğan ile soteleyip yoğurtla servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Yayınlanma tarihi: 11 Ocak 2020 – Güncelleme tarihi: 8 Nisan 2023





“Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi” üzerine 11 yorum

  1. Asma yaprağı sarmasının en büyük ve çok leziz bir rakibi. Üstelik her an pazardan marketten alıp sarma imkanınız var. Taze pazı yaprağı sarmasını inanın sizde çok seveceksiniz.Eşim genelde asma yaprağı sarmasını yapmasına rağmen bu tanımınızı da yapmaya başladı. Ekonomikliği de ayrıca tabii ki benim çok hoşlandığım bir alan.Herkese afiyetler olsun.

    Yanıtla

Yorum yapın