Her yörenin düğünlerde yaptığı kendine has yemekleri var. Bugünkü tarifimizde Etli Keşkek….
Keşkek; Ege bölgesinde köylerde ve kasabalarda özellikle de düğünlerde yapılmaktadır. Anadolu’nun bir çok ilinde de yapılan keşkeğin her yörede yapılış tarzı farklılık gösterebilir. Çünkü aynı adı taşıyan yemeklerin her yörede yapılışı farklılık gösterebiliyor.
Keşkek; benim Aydın yöresinde tattığım et ve buğday ile yapılan inanılmaz bir lezzeti olan geleneksel bir yemek.
Aydın’da düğünlerin ve bayramların olmazsa olmazı keşkek yemeğidir.
Keşkek yapımı çok meşakkatlidir. Bu sebepten evde yapımı biraz zordur. Peki keşkek nasıl yapılır?
Keşkek; taş dibeklerde dövülerek kabuğu çıkarılan buğday ile yapılır. Buğday bir gece evvelden ıslatılır. Buğday kazanlara alınıp içine yağlı koyun eti ilave edilir. Ve imece usulü özellikle köyün erkekleri tarafından tahta tokmaklar ile dövülerek pişirilen meşakkatli bir o kadar da lezzetli bir yemektir. Ne kadar çok dövülürse o kadar lezzetli olur. Çok iyi dövülmüş keşkek için “sakız gibi keşkek” denilir.
Evde Keşkek yapımı zor olsa da biraz teknoloji yardımı ile nefis lezzeti tatmış olursunuz. Evde keşkek nasıl yapılır? Bizim tokmak ile dövme şansımız olmayacağı için el blenderı bize yardımcı olacak. Şimdi Aydın yöresinden etli keşkek tarifine geçelim…
Etli Keşkek İçin Malzemeler:
400 gr Aşurelik Buğday (Yarma)
1 kg Koyun Eti (yağlı kemikli et kullanılmalı. Gerdan eti de olabilir.)
1,5 Litre Et suyu
3 Tatlı Kaşığı tuz
5,5 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Kaşığı Toz Kırmızıbiber
Etli Keşkek Yapımı:
İlk önce 1 kilo eti yıkayıp düdüklüye yerleştirip bolca su ekleyip iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Et kemikten kolayca ayrılmalı. Haşlanan eti kemiğinde ayırıp ince ince didikliyoruz.
Et haşlanıp kemiğinden ayırıp didikledikten sonra 350 – 450 gr kalıyor.
Ardından 400 gr aşurelik buğdayı (yarmayı ) büyükçe bir tencereye alıp iyice yıkayıp üzerine bolca su ilave edip buğday iyice yumuşayıp, ortalarından ayrılana kadar pişiriyoruz. Buğday iyice özleşsin. Özleşen buğdayın koyu bir kıvamı olmalı.
Sonrasında pişen aşurelik buğdayın içine haşladığımız etin suyunu süzüp 1,5 litresini aşurelik buğdaya ilave edip karıştırıyoruz.
Et suyunu eklediğimiz aşurelik buğdayı tekrar ocağa alıp içine didiklenen eti de ilave edip ister tahta kaşıkla isterseniz el blenderı ile iyice ezilip özleşmesini sağlıyoruz. Biz el blenderı kullandık hem pratik oluyor ve yormuyor. Hem de daha çabuk özleşiyor.
Buğday ve et iyice özleştikten sonra el blendırını bırakıp tahta kaşık ile ezerek iyice koyulaşana kadar pişiriyoruz. Mutlaka tahta kaşık kullanılmalıdır. Sürekli karıştırmalısınız çünkü buğdaylar tencerenin dibine yapışıp tutma yapar.
Sonrasında küçük bir tencerede 5,5 yemek kaşığı tereyağını eritip, içine 1 çay kaşığı toz kırmızıbiberi atıp ocağı kapatıyoruz.
İyice koyulaşan keşkeği servis tabağına alıp üzerine kırmızıbiberli yağı döküp servis ediyoruz.
Afiyet Olsun.
NOT: Kırmızı et yiyemeyenler tavuk eti ile de yapabilirler.
Yöresel Yemekler…
Antalya – Akseki’den Filiz Aşı Tarifi
Akseki Usulü Bulgur Pilavı Tarifi
Eskişehir’den Çiğ Börek Tarifi
Antep’ten Fırında Patlıcanlı Parmak Kebabı Tarifi
Malatya’dan Tavuklu Geleli Kebabı
Karadeniz’den Lahana Turşu Kavurma
Ege’den Yumurtalı Arap Saçı Kavurması
Kayseri’den El Açması Mantı Tarifi
Yayınlanma tarihi: 18 Ağustos 2019 – Güncelleme tarihi: 26 Ekim 2022
Aaa keşkek ….Daha önce Ege bölgesinde yemiştim. Kazanlarda yapıldığı için evde yapılmaz diye düşünmüştüm. Evde yapıldığını bilmiyordum. Bu çok iyi oldu hemen deneyeceğim. İnşallah yapabilirim. çok çok teşekkürler 😊😊😊😊
@Nurdan
Rica ederim Nurdancım. Evde de yapılıyor ve her ne kadar o keşkeğin tadı ayrı olsa da bu da çok güzel oluyor. 😊😊😊
Düğünlerde özenle beklediğimiz keşkeğin ev versiyonu tarifiniz için teşekkürler. Artık eşime keşkek diye nazlana bileceğim …..
@sarıyerli
Rica ederim. Artık düğünleri beklemeden eşinizin maharetli ellerinden bu lezzete kolayca ulaşabileceksiniz. Afiyet olsun 😉