El Açması Kayseri Mantısı Tarifi

El Açması Kayseri Mantısı Tarifi

Mantıyı sevmeyen yoktur. Evde yapılan mantı hazır mantılardan daha güzel ve daha sağlıklıdır. Evet mantı hamurunu açmak ve tek tek katlamak biraz zahmetlidir. Zahmetli olsa da buna değer diye düşünüyorum.

Ülkemizin bir çok ilinde yapılan mantının en meşhuru 1 kaşığa 40 mantı sığması ile Kayseri Mantısıdır. Peki Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır?

Evde el açması mantının tarifi anneme aittir. Annem mantıyı bilindiği gibi tencerede suyu kaynatıp hamurları atıp haşlamaz.
Mantı hamurları önce fırında biraz kuru kuru pişirilir. Sonra fırın tepsisine salçalı su dökülerek fırında haşlanır. Böylelikle mantı önceden biraz kızardığı için kokulu olur. Fırında haşlandığı içinde hamur olma ve dağılma riski de olmaz. Gelelim şimdi El Açması Kayseri Mantısı Tarifine.

Tarifimizdeki hamurun ve iç harcının malzemeleri 8 kişiliktir. Biz 8 kişilik hazırlayıp yarısını buzlukta muhafaza ediyoruz. Hem de hazırda yemek oluyor. Mantının yoğurdu ve sosu ise 4 kişiliktir. Evde El Açması Mantı Nasıl Yapılır?

Mantı Hamuru İçin Gerekli Malzemeler: (8 Kişilik için)

750 gr Un
2 Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Tuz
300 ml Su

Mantı İçi İçin Gerekli Malzemeler: (8 Kişilik için)

450 gr Kıyma
1 Büyük Boy Kuru soğan
Yarım Demet Maydanoz
1 Silme Tatlı Kaşığı Tuz
1,5 Çay Kaşığı Karabiber

Mantıyı Haşlamak İçin: (4 kişilik)

1,5 Litre Su
Yarım Tatlı Kaşığı Domates Salçası
Varsa biraz Et suyu

Mantının Üzeri İçin: (4 kişilik)

400 gr Süzme Yoğurt
2 Diş Sarımsak
Tuz

Sosu İçin:

100 gr Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı Pul biber

El Açması Kayseri Mantısı Nasıl Yapılır?

El Açması Kayseri Mantısı

El açması kayseri mantısı için ilk önce mantı hamurunu hazırlamalıyız.  Mantı hamuru nasıl yapılır?

Mantının Hamurunun Hazırlanışı:

Derin bir yoğurma kabına 2 yumurtayı kırıp üzerine 300 ml suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edip elimizle  karıştırıyoruz. Karışıma 750 gr unu ilave edip sert bir hamur yoğuruyoruz. Unun markasına göre un miktarında değişiklik olabilir.
Hamuru 4 bezeye ayırıp üzerine nemli bir bez örtüp 30 dakika dinlendiriyoruz. Mantı hamuru dilenirken bizde iç malzemesini hazırlayalım.

Mantı hamuru

Mantının İç Harcının Hazırlanışı:

1 büyük boy kuru soğanı incecik yemeklik doğruyoruz.

Bir kaba 450 kıymayı alıp içerisine yemeklik doğranmış soğanı, 1 silme tatlı kaşığı tuzu, 1,5 çay kaşığı karabiberi ve ince doğranmış yarım demet maydanozu ilave edip iyice karıştırıyoruz.

Mantı için kıymalı iç harç

Her açtığımız beze eşit miktarda gelmesi için kıymalı harcı 4’e bölüyoruz.

Mantı Nasıl Yapılır?

Dinlenen hamurun bir bezesini alıp un serpilmiş tezgahta 2-3 mm. inceliğinde açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine biraz un serpiştirip elimizle yayıyoruz. Rulet veya bıçak ile küçük kareler kesiyoruz.

Küçük küçük kestiğimiz hamurların içine kıymalı harçtan koyup resimdeki gibi katlıyoruz. Katladığımız mantıları fırın tepsisine alıyoruz. Ama üst üste gelmemesine dikkat edin.

Mantıları fırında 170 derecede hafif pembeleştirin. Yani fırında biraz kurutun. Bu yapılan işlem mantının daha kokulu ve lezzetli olmasını sağlayacak. Tüm bezelere aynı işlemi uygulayın.

Mantı nasıl yapılır

Fırında hafif pembeleşen hamurların hepsini bir tepsiye alıp harmanlayın. Hamurun yarısını buzdolabı poşeti ile buzluğa kaldırabilirsin. Biz öyle yaptık.

Mantıları haşlamak için bir tencereye 1,5 litre suyu alıp içine yarım tatlı kaşığı domates salçasını ilave edip eziyoruz. Varsa et suyu da ekleyebilirsiniz. Suyu ocağa koyup bir taşım kaynatıyoruz.

Daha önceden fırınladığımız mantıları tekrar fırın tepsisine alıp üzerine salçalı suyu döküp tekrar fırına koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ara sıra karıştırın ki mantılar eşit pişsin bazıları sert bazıları hamur olmasın.

Mantı nasıl pişirilir

Mantımız fırında pişerken bizde sarımsaklı yoğurdunu ve üzerinin tereyağlı sosunu hazırlayalım.

400 gr süzme yoğurdu bir tasa alıp içine biraz tuz ve ezilmiş 2 diş sarımsağı ekleyip biraz su ile ezelim. Yoğurt çok duru olmamalı.

100 gr tereyağını küçük bir tencerede eritiyoruz. Ocağı kapatıp 1 tatlı kaşığı pul biberi ekliyoruz.

Servis tabaklarına biraz sarımsaklı yoğurttan koyup üzerine fırında pişirdiğimiz mantıdan koyup üzerine tekrar yoğurttan gezdiriyoruz. Hafif karıştırıp üzerine hazırladığımız biberli yağı gezdiriyoruz.

Ev Yapımı Mantı Tarifi

Evet ev yapımı mantımız hazır.

Afiyet Olsun.

İlginizi çekecek hamur işleri tariflerimiz….

El Açması Peynirli Tepsi Böreği

El Açması Kıymalı Muska Böreği Tarifi

Ispanaklı Sac Böreği Nasıl Yapılır?

Midye Börek Tarifi – Midye Böreği Nasıl Yapılır?

El Açması Kıymalı Rulo Börek

Kıymalı Karnıyarık Böreği





“El Açması Kayseri Mantısı Tarifi” üzerine 4 yorum

  1. Ben yaptım ama un miktarı çok fazla olmuş sanırsam ya da benden kaynaklı ama hamuru toparlamakta zorlandım. Onun dışında çok güzel bir tarif teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • @Fahriye

      Mantının hamuru sert olmalı zaten bu sebep ile zor toparlanmış olabilir. Bir de un markasından farkediyor. Seninde ellerine sağlık ve afiyet olsun Fahriye.

      Yanıtla
  2. Offf bayılırım mantıya yarın arkadaşlarım gelecek onlarla beraber yapacağım. Çünkü tek başına yapılmaz.. 😎 Tarif için teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın