Filiz Aşı Tarifi – Antalya – Akseki Yemeği

Filiz Aşı, Antalya – Akseki’ye ait yöresel bir yemektir. Babamın babaannesinin çok sevdiği memleketimizin bu güzel yemeğinin özelliği taze asma yaprağının filiz hali ve kara tahin ile yapılmasıdır. Peki filiz aşı nasıl yapılır?

Filiz Aşı

Yöresel bir yemek olan filiz aşı ismini asmanın yeni çıkan yaprakları ve ince filizlerinden almaktadır. Annem bu yemeği Antalya- Aksekili olan rahmetlik büyük babaannemden öğrenmiş ve mutlaka senede en az 2 kere evimizde pişer.

Filiz aşı yapımında kara tahin kullanılır. Kara tahin her yerde bulunmayabilir. Eğer kara tahin bulamazsanız, tahini teflon bir tavaya alıp hafif rengi koyulaşana kadar karıştırarak kavurup ocağı kapatın. Tavada iken sürekli karıştırın tahinin rengi esmerleşince hemen bir kaba alın.

Asma filizi bulamayanlar taze asma yaprağı veya salamura asma yaprağı da kullanabilirler. Salamura yaprak kullanacaksanız yaprağı 1 saat önceden suya ıslatın ki tuzu çıksın. Şimdi gelelim Akseki usulü filiz aşı tarifimize

Tarifimizi deneyenler yorum kısmında düşüncelerini bizimle paylaşırsa çok seviniriz. Kolay gelsin…

Filiz Aşı İçin Malzemeler:

300 gram Kıyma veya Kuşbaşı Et
1 Büyük Kuru soğan
Yarım Yemek Kaşığı Domates salçası
9,5 Su Bardağı Sıcak Su
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
10 Adet Taze Asma Yaprağı
1 Su Bardağı Bulgur
5 Yemek Kaşığı Kara tahin (Çifte Kavrulmuş Tahin)
Yarım Tatlı Kaşığı Pul biber
1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Filiz Aşı Yapılışı:

Filiz aşı yapımında eğer kuşbaşı eti kullanacaksanız ilk önce küçük küçük doğrayalım. Eti yıkalım ve bir tencereye alıp az su döküp suyunu çekene kadar pişirelim.

Filiz aşı yaparken kullanacağımız asma yaprağını haşlayıp soğuk sudan geçirdikten sonra çok iri olmayacak şekilde doğruyoruz. Taze asma yaprağı yoksa salamura yaprakta kullanabilirsiniz. Salamura yaprak kullanacaksanız yaprağı 1 saat önceden suya ıslatın ki tuzu çıksın. Ve haşlayıp yemeğe ekleyebilirsiniz.

Bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağını ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını alıyoruz. Tereyağı erimeye başlayınca yemeklik doğradığımız 2 orta boy kuru soğanı ilave edip 1-2 defa çevirdikten sonra 300 gram kıymayı ilave ediyoruz.

Ardından kaşığın tersi ile ezerek ve karıştırarak eti kavuruyoruz.

Kavrulan ete yarım yemek kaşığı domates salçasını ilave edip biraz daha kavuruyoruz.
Ardından 9,5 su bardağı sıcak suyun 3 bardağını ilave ediyoruz.

Haşlanmış ve çok iri olmayacak şekilde doğradığımız 10 – 12 adet asma yaprağını tencereye ilave edip karıştırıyoruz.

Ardından 3 su bardağı daha sıcak su ekliyorum. Ve karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz.

Kaynamaya başlayınca kalan 3,5 su bardağı sıcak suyu ilave ediyoruz.
Sonrasında 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz ve tekrar kaynamasını bekliyoruz. Eğer yaprak az haşlanmış ise yaprak yumuşayana kadar pişirmelisiniz.
Kaynadıktan sonra yıkayıp süzdüğümüz 1 su bardağı bulguru ekliyoruz. Ardından yarım tatlı kaşığı pul biberi ilave edip bulgur yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Bulgur yumuşayınca yemeği kısık ateşe alıp 5 yemek kaşığı kara tahini yavaş yavaş ilave ediyoruz ve sürekli karıştırıyoruz. Bu arada ocağı kapatıyoruz.
Ardından 1 tatlı kaşığı kuru naneyi de ekleyip tahin iyice özleşene kadar karıştırıyoruz. Evet filiz aşı hazır. Bekletmeden hemen servis ediyoruz.

Arzu ederseniz limon suyu döküp yiyebilirsiniz ben limonlu seviyorum.

Afiyet Olsun.

Yayınlanma tarihi: 12 Ağustos 2019 – Güncelleme tarihi: 29 Ocak 2023





“Filiz Aşı Tarifi – Antalya – Akseki Yemeği” üzerine 6 yorum

  1. Köyümün en sevdiğim yemeği Bizde içine az bulgur ile birlikte tatlı tarhana da konur.Turşu ile nefis olur Teşekkürler tarif için

    Yanıtla
    • @özgül akca

      Ben de çok severim benim de memleketimin yemeği. Biz de kara tahin konur sadece tarhana eklemeyiz. Büyük babaannemden öyle öğrendik. Mutlaka sizinki de güzel olur. 😉

      Yanıtla
  2. Çok değişik bir tarifmiş. Tahini çok severim ama hiç yemeğin içinde düşünmemiştim. Bu tarifi deneyip yorumumu mutlaka paylaşacağım Betül.

    Yanıtla

Yorum yapın