Kış aylarında sıklıkla yapılan kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatların ve bulgur pilavının yanına çıtır çıtır ev yapımı lahana turşusu yapmaya ne dersiniz?
Bakliyat yemeklerinin yanında olduğu kadar kısırın ve mercimek köftesinin vazgeçilmezlerinden olan turşu çeşitlerinden ben en çok lahana turşusunu ve salatalık turşusunu çok severim. Lahana yaz – kış bulunduğu için ben taze kurmayı tercih ediyorum.
Havucu içine renk vermek için kullandığım için az tercih ettim. İsterseniz sizler havuç miktarını arttırabilirsiniz. Limon turşusunu seviyorsanız, turşunun içine eklediğim limonu da yiyebilirsiniz. Açıkçası ben bayılıyorum. Şimdi lahana turşusunun tarifine geçelim.
Turşu Suyu İçin Ön Hazırlık:
20 Su Bardağı Su
3 Yemek Kaşığı Kaya Tuzu
5 Yemek Kaşığı Toz şeker
Beyaz Lahana Turşusu İçin Malzemeler:
1 Büyük Lahana
3 İri Havuç
1 Büyük Boy Limon
8 – 9 Diş Sarımsak
2 Avuç Nohut
3-4 Defne Yaprağı
4 Tane Karabiber
1 Demet Maydanoz
2 Tatlı Kaşığı Pul biber
2 Adet 3 Litrelik Kavanoz
Turşu Suyu İçin Malzemeler:
15 Su Bardağı Hazırladığımız Su
3 Su Bardağı Üzüm Sirkesi
3 Yemek Kaşığı Limon Tuzu
3 Yemek Kaşığı Kaya Tuzu
Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?
Ben turşuyu biraz farklı kuruyorum. Turşu için bir gün önceden tuzlu ve şekerli bir su hazırlamakla işe başlıyorum. Gelelim kıtır kıtır beyaz lahana turşusunun yapımına….
Turşu İçin Su Hazırlama:
İlk önce turşumuzun suyunu hazırlayacağız. Çünkü suyunun iyice soğuması ve dinlenmesi için bir gün önceden kaynatıp soğuması gerekmektedir.
Büyük bir tencereye 20 su bardağı suyu, 5 yemek kaşığı toz şekeri ve 3 yemek kaşığı kaya tuzunu ekleyip ocakta kaynatıyorum. Kaynayan suyun kapağını kapatıp soğumasını bekliyorum.
Turşu Suyu Nasıl Hazırlanır?
Bir gün önceden hazırladığım şekerli – tuzlu sudan 15 su bardağı suyu bir kaba alıyorum. Ben 15 bardak kullandım siz turşuyu kuracağınız kavanozun veya bidonun büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz. Ben 3 litrelik 2 turşu bidonu kullandım. Tüm malzemeleri 2 bidona eşit miktarda pay ettim.
15 su bardağı suyun içine 3 yemek kaşığı limon tuzunu, 3 yemek kaşığı kaya tuzunu ve 3 su bardağı üzüm sirkesini ekleyip tuz ve limon tuzu iyice eriyene kadar karıştırdım.
Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Kurulur?
Geniş bir tencereye su doldurup içine biraz kaya tuzu atıp kaynatıyorum. Lahanayı parçaladıktan sonra istediğim büyüklük de kesip kaynayan tuzlu suya batırıp çıkarıyorum. Yani şoklama yapıyoruz.
Şok haşlama nasıl yapılır?
Kaynayan suya lahanayı atıp lahananın her yerinin suya temas etmesi için üzerine kevgir ile hafifçe bastırıyorum. Kaynar suda çok fazla tutmuyoruz maksimum 3 dakika… Haşlanan lahanayı suyu süzülsün diye süzgece alıyorum.
Not: Fazla haşlanmamalı…
Havuçları da ayıklayıp başka bir tencerede hazırladığımız tuzlu suda hafif yumuşayana kadar haşlıyorum. Lahanayı ve havucu soğuması için bir kenara alıyorum.
Limonun kabuğunu iyice yıkadıktan sonra dilimledim. Ben limonu fırça ile fırçalıyorum.
Turşuyu kuracağım bidonların içine yıkadığım nohudu ve sarımsağın yarısını atıyorum.
Soğuyan lahananın birazını bidona yerleştiriyorum. Bidonun kenarlarına limon dilimlerini yerleştiriyorum.
Haşlanan havuçtan serpiştiriyorum. Bidonun yarısına kadar lahana ve havuç yerleştirdikten sonra kalan sarımsakları serpiştiriyorum. Lahana ve havuç bitene kadar çok sıkı olmayacak şekilde lahanaları yerleştiriyorum.
Lahanaların üzerine karabiberi, pul biberi ve yıkadığım defne yaprağını ekliyorum. En üstüne de yıkadığım maydanozu yerleştiriyorum.
Ve hazırladığım sirkeli turşu suyunu ilave ediyorum. Bidonların kapağını sıkıca kapatıyorum. Yaklaşık 10 -15 gün sonra çıtır çıtır lahana turşumuz hazır olacaktır. Turşunun olma süresi ortamın sıcaklığına göre değişebilir. Benim kurduğum turşular 10 – 13 günde oldu.
Afiyet Olsun.
Yayınlanma tarihi: 10 Ağustos 2019 – Güncelleme tarihi: 5 Mart 2023
Süper olmuş denedim nefis oldu teşekkür
@Gamze
Rica ederim Gamze beğenmiş olmana sevindim 😉
Off harika oldu çok beğendik teşekkür
@Sinem
Afiyet olsun Sinem 😉
Lahana turşusunu severim harika olmuş hemen yapacağım teşekkür
@Zeynep
Rica ederim Zeynep afiyet olsun.
Bu şok haşlama işini bizim hanım yaptı turşular tam dişime göre oldu inanın. Hem taze kıtır hem de dişi zorlamıyor. Sağ olun..
@emekli
Afiyet şifa olsun.
Sebzeleri kaynatma olayına girmeseydiniz daha iyiydi. Onların yüzeyinde fermentasyonu sağlayan ve havadan gelen bakteriler var. Onları öldürmüşsünüz. Onlar daha iyi faydalı bakteri üretirlerdi. Mesela sirke yapımında bile meyveler yıkandıktan sonra bakterilensinler diye bir gün açıkta bekletilir.
@Mustafa Albay
Biz tam olarak haşlamıyoruz ki… Kaynayan tuzlu suya batırıp hemen çıkarıyoruz. Buna da şok haşlama denir.
Lahana turşusu harika görünüyor. Çok değişik kurmuşsunuz lahanayı. Geçen sene kurduğum turşular eridi bu sene bu tarifi deneyeceğim çok teşekkürler Betül.
@Gülay
Teşekkürler. Turşu için hazırlanan su ile kurulduğu zaman erime olmuyor. İnşallah güzel olur Gülay. Kolay gelsin.