Ege bölgesinde Denizli ve Aydın’ın meşhur lezzetlerinden biri olan Gelin Turşusunu bir kere tadarsanız bir daha asla vazgeçemezsiniz.
Gelin turşunu ilk kez Kuşadası’ndaki komşumuz Kadriş Teyzeden duymuştum. Bize gelin turşusu yapıp getirmiş. Turşu dediğime bakmayın günlük yapılıyor, ister o gün tüketebiliyorsunuz isterseniz 1 hafta buzdolabında muhafaza edebiliyorsunuz.
Biz gelin turşusunun yapımını merak ettik ve birlikte gelin turşusu yaptık. Fakat Kadriş Teyze ölçülü yapmıyor. Ölçü ağzının tadı diyor ve her şeyi göz kararı ile yaptık. Biz sizin için uzun denemeler sonunda aynı lezzeti ölçülü olarak tutturduk. Peki gelin turşusu nasıl yapılır?
Aslında Kadriş teyze haksız da sayılmaz. Her ne kadar ölçülü de yapılsa da sizde zevkinize, istediğiniz ekşi ve tuz miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Yaz bitmeden de bu lezzetli turşuyu sizlerde denemelisiniz. Lafı fazla uzattık sanırım. Şimdi gelin turşu tarifine geçelim. Gelin turşusu yapımını videomuzdan da izleyebilirsiniz.
Gelin Turşusu İçin Malzemeler:
9 Top Patlıcan
200 – 250 gr Yeşil biber veya köy biberi
2 Kapya Biber
8 -9 Acı Yeşil Biber (İsterseniz Meksika biberi de kullanabilirsiniz)
1,5 Tatlı Kaşığı Limon tuzu
1 Yemek Kaşığı Koruk Ekşisi (Olgunlaşmamış üzümden yapılıyor)
2 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
2 Tatlı Kaşığı Tuz
3 İri Diş Sarımsak
Su
Gelin Turşusunun Yapılışı:
Patlıcanları ocakta közlenmeye bırakıyoruz. Biz bu arada 200 – 250 gr köy biberi, 2 kapya biberi ve 8 – 9 acı yeşil biberi doğrayıp haşlamak için bir tencereye alıp üzerini biraz geçecek kadar su ilave edip haşlıyoruz. İsterseniz acı biber kullanmayabilirsiniz, fakat hafif acı turşuya lezzet katıyor. Biz biberleri haşladık ancak teyzoş biberlerin közlenebileceğini de söyledi. Hatta közlenmesi gerektiğini ancak daha pratik bir yol olduğu için kendisi haşlamayı tercih ediyor.
Geniş ve derin bir kaba ilk önce su döküp limon tuzunu ilave ediyoruz. Közlenen patlıcanları bekletmeden hemen kabuklarını alıp 2 parmak kalınlığında doğruyoruz. Sıcak olarak hazırladığımız limon tuzlu suyun içine bırakıyoruz. Patlıcanları sıcağı ile su ılıyor ve böylelikle limon tuzu da hafiften erimeye başlıyor.
Biberler haşlandıktan sonra 5 -6 yemek kaşığı haşlanan biberlerin suyundan patlıcanların olduğu kaba aktarıyoruz.
Biberin suyunu süzüyoruz ve patlıcanlı limon tuzlu suyun içine biberleri de ekliyoruz. Bu arada közlenen patlıcanları sıcak olarak hemen suyun içine doğruyoruz.
Eğer sarımsağı seviyorsanız fazla kullanabilirsiniz. Sarımsak havanda iyice dövülmüş veya rendelenmiş olmalı.
Patlıcanlı suya rendelenmiş 3 iri diş sarımsağı, 1,5 tatlı kaşığı tuzu, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 yemek kaşığı koruk ekşisi ekleyip yavaşça karıştırıyoruz. Yavaşça karıştırıyoruz çünkü patlıcanın ezilmemesi gerek.
Tadına bakın ekşilik ister ise limon tuzu kullanmalısınız. Üzüm koruğu ve nar ekşisinden ziyade limon tuzu daha yoğunlukta olmalı. Malzemelerin üzerini 1 – 2 parmak geçinceye kadar su olmalı. Su ve ekşilik oranı tamamen size kalmış istediğiniz ekşilikte yapabilirsiniz. Yanına bir de bulgur pilavı harika oluyor…
Afiyet Olsun.
Patlıcan közleyecek vaktiniz yoksa bir de bu tarif deneyebilirsiniz…
Patlıcan Közlemeden Kolay Ekşili Patlıcan Salatası Tarifi
Yayınlanma tarihi: 5 Ağustos 2019 – Son güncelleme tarihi: 14 Ağustos 2023
Denemeye değer harika oluyor közlenmiş patlıcanla nefis tat teşekkür
@Didem
Rica ederim afiyet olsun Didem 🤗
Of tadına doyulmaz egede çok yapılır
@Ayça
Aynen Ayça 👍 Biz çok seviyoruz. 💖
Bizim burada yapılır nefis olur ellerine sağlık harika olmuş
@Neriman
Teşekkürler. 😊
Közlenmiş patlıcanı severim turşuda harika olmuş deneyeceğim
Bunu eşim sizin tarifinize göre bir yaptı ki sormayın yoo sorun müthiş bir lezzet . Kaşık kaşık götürdüm inanın. Bu arada videonuz da gerçekten çok güzel ve yapım için çok kolaylık . Ellerinize yüreğinize sağlık…..
@sarıyerli
Afiyet olsun. Şifa olsun. Beğenmenize çok sevindim.
Ben de Egeliyim ve gelin turşuna bayılırız. Ama sizinki biraz daha farklı biz patlıcanı haşlarız bir de yağ koyarız. Ama sizinkini değişik olmuş deneyeceğim.
@Hatice Mercan
Ege’de bazıları değişik yapıyor. Ben Aydın’lı teyzemden böyle öğrendim. Deneyip tekrar yorumunuzu beklerim. 😉