Pide Ekmek Tarifi – Köy Somunu Nasıl Yapılır?

Köylerde taş fırınlarda veya bazı illerde pide fırınlarında yapılan somun ekmeğinin lezzetine doyum olmaz. Yapımı çok kolay olan Pide ekmeği diğer adı ile köy somunu en az 2 gün tazeliğini korur. Pide somun ekmeği nasıl yapılır? 

Pide Ekmek Tarifi - Köy Somunu Nasıl Yapılır

Köy somunu yapımı daha önce tarifini verdiğimiz Ramazan pidesine benzemektedir. Yapması oldukça kolay yemesi ise çok keyifli mis gibi somun ekmeğini çok çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz. Mesela kahvaltı için köy somunun ısıtıp arasına tereyağı koyup sabah kahvaltıda yemesi çok keyifli oluyor. Ayrıca somun ekmeği ile yapılan sucuklu tostta çok güzel olur.

Somun pide ekmeğini daha önce tarifini vermiş olduğumuz patlıcan tiridi ve et tiridi yapımında da kullanabilirsiniz. Fakat tirit yapımında kullanacağınız zaman pidenin bayat olması önemli.

Gelelim şimdi somun pide ekmeği tarifine….

Köy Somunu Nasıl Yapılır?

Pidemizin yapımında süt ve sıvıyağ kullanmadık. Malzeme listesindeki sıvıyağ elimizi ve tepsi yağlamak için kullanmak içindir. Gelelim somun köy pidesi yapımına.

Pide Ekmek İçin Malzemeler:

20 gr Yaş maya
2 Su Bardağı Ilık Su
1/2 Çay Kaşığı Şeker
550 – 600 gr Un
1/2 Tatlı Kaşığı Tuz
Sıvıyağ

Üzeri İçin: 

2 Yemek Kaşığı Su
1 Çay Kaşığı Un

Pide Ekmek Nasıl Yapılır?

Pide ekmek hamuru yapımına ilk önce mayasını hazırlayarak başlıyoruz…

Bir tasın içine 20 gr yaş mayayı ve şekeri alıp içine 2 su bardağı ılık suyu ekleyip çatal ile maya iyice ezilene kadar karıştırıyoruz. Kabın kapağı varsa kapatıyoruz eğer yoksa streç kapatıp 5 dakika mayalanmaya bırakıyoruz.

Pide Ekmek Nasıl Yapılır?

Sonra 550 – 600 gr unu eleyip ortasını açıyoruz. Unun kenarına yarım tatlı kaşığı tuz serpiştiriyoruz. 5 dakika mayalanan mayayı da unun ortasına döküp çatal ile kenarlarından un alarak karıştırıyoruz. Hamur toparlanmaya başlayınca tezgaha biraz un serpip hamuru tezgaha alıp yoğurmaya başlıyoruz.

Pide ekmek hamuru yapımı

Hamuru uzatıp sündürerek yoğurmalısınız. Hamuru bu şekilde yoğurursanız daha iyi kabaracaktır. Hamur hafif ele yapışan elastik bir hamur olmalı. Kıvam alan hamuru un serptiğimiz tasın içine alıp üzerine streç kapatıp 1 saat mayalandırıyoruz.

Hamur mayalanırken fırın tepsisinin içine pişirme kağıdı seriyoruz ve pişirme kağıdını sıvıyağ ile çok hafif yağlayıp mısır unu serpiyoruz.Köy Somunu Nasıl Yapılır?

1 saat sonra çok güzel bir şekilde mayalanan pide hamurunun üzerindeki streci açıp un serptiğimiz tezgâha alıyoruz.

Hamurun havasını almak için 5 – 6 dakika daha yoğuruyoruz. Hamuru toparlayıp ortadan ikiye bölüp 2 eşit beze yapıyoruz.

Ardından bezenin altını elimizle hafif yağlayıp tepsiye yerleştiriyoruz ve elimizi hafif sıvıyağ ile yağlayıp üzerine bastırarak ve genişleterek hamuru pide büyüklüğünde açıyoruz. Eğer tepsi içinde açamazsanız pişirme kağıdını tezgâh üzerine alıp bu işlemi tezgâhta yapabilirsiniz. Sonra tepsiye alabilirsiniz. Pide hamurunun tepsi mayası için ortam sıcaklığına göre 20– 30 dakika bekliyoruz.

Somun Pide Ekmeğine Nasıl Şekil Verilir?

Biz de bu arada üzerine sürmek için; 1 çay kaşığı unu ve 2 yemek kaşığı su ile karıştırıyoruz.

Pide ekmeğin mayalanma süresi dolunca hamurun ortasına oklavanın ucu ile küçük bir şekilde oyuk açıyoruz. İsterseniz oyuk açmadan da yapabilirsiniz….

Somun Pide Ekmeğine Nasıl Şekil Verilir

Hazırladığımız unlu karışımı pide hamurunun üzerine fırça ile sürüyoruz.

Pide Ekmek Tarifi

Pide hamurunu 220 – 230 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Üzeri kızarıp fırından çıkan pidemizi bir fırın telinin üzerine alıyoruz. İster ılık, ister sıcak, isterseniz soğuduktan sonra tüketebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Yayınlanma tarihi: 11 Haziran 2021 – Güncelleme tarihi: 29 Temmuz 2022





“Pide Ekmek Tarifi – Köy Somunu Nasıl Yapılır?” üzerine 6 yorum

Yorum yapın