İç bakla çok yararlı bir sebzedir. Peki iç bakla nasıl yapılır?
Bakla, başta Parkinson hastalığına çok faydalı olup B ve K vitaminlerini içinde bulundurmaktadır. Bakla fasulye gibi taze olarak pişirilir. Bir de baklanın iri çekirdeklisi olur. Buna iç bakla denir.
İç bakla tıpkı bezelye gibi iri ve kalın kabuklu olup, çekirdekleri çıkarılarak yapılan bir yemektir.
İç baklanın tanelerinin üzerindeki kabuklarını ayıklarsanız baklada ki acılığı hissetmezsiniz. Biz iç kabukları ayıklanmış olarak yapıyoruz. Çünkü ben baklanın acı tadını pek sevmiyorum. Gelelim şimdi iç bakla yemeğinin yapımına…
Zeytinyağlı Taze İç Bakla Yemeği İçin Malzemeler:
1,5 Kilo Bol ve İri Çekirdekli Bakla (Dış Kabukları ve iç kabukları soyulduktan sonra 2,5 Su Bardağı İç bakla)
1,5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Orta Boy Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Çay Kaşığı Toz şeker
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
1 Silme Tatlı Kaşığı Tuz
1 Demet Dereotu
Baklaları Islatmak İçin:
1/2 Tatlı Kaşığı Un
1/2 Tatlı Kaşığı Limon Suyu
1 Litre su
Zeytinyağlı Taze İç Bakla Nasıl Yapılır?
Pazardan aldığımız iri ve bol çekirdekli baklaları ilk önce yıkayıp, dış kabuklarını bezelye gibi ayıklıyoruz.
Eğer baklanın acı tadını sevmiyorsanız, iç kabuklarını bir bıçakla hafif çizik atarak baklayı fazla zedelemeden iç kabuklarını ayıklayabilirsiniz. Tekrar süzgece alıp bir sudan geçiriyoruz. Biz iç kabuklarını ayıkladık.
Sonrasında bir tasa 1 litre su doldurup yarım tatlı kaşığı unu ve yarım limonun suyunu suya ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Ayıkladığımız baklaları unlu suya atıp biraz bekletiyoruz. Bu yaptığımız işlem baklanın daha berrak pişmesini ve kararmamasını sağlıyor. Baklayı ıslattığımız bu suyu atmıyoruz. Çünkü baklayı pişirirken kullanacağız.
Peki İç Bakla Nasıl Pişirilir?
İlk önce bir tencerede 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı ile 1 orta boy yemeklik doğradığımız soğanı ve incecik doğradığımız 2 diş sarımsağı hafif soteliyoruz. Ardından suya ıslattığımız iç baklayı sudan alıp süzdürüyoruz ve tenceredeki sotelenen soğana ilave ediyoruz. Baklayı biraz karıştırıp soteliyoruz.
Baklaları ıslattığımız unlu suyu karıştırıyoruz ve 1,5 su bardağını alıp baklanın üzerine döküyoruz. Ardından yarım su bardağı da normal su ekliyoruz.(Baklanın iç kabuklarını ayıklamazsanız suyunu 1 bardak fazla ilave edin.)
Suyun ardından 1 silme tatlı kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı şekeri, 1 yemek kaşığı limon suyunu, ince kıyılmış dereotunun yarısını ilave edip karıştırıyoruz.
Üzerine ıslatılmış pişirme kağıdı örtüp kapağını kapatıp kaynamasını bekliyoruz. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika bakla yumuşayana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra 1 -2 saat kapağını açmadan dinlendiriyoruz.
Servis yapmadan önce kalan dereotunu da incecik doğrayıp ekleyip karıştırıyoruz. Ilık veya soğuk servis ediyoruz.
Afiyet Olsun.
Yayınlanma tarihi: 5 Temmuz 2019 – Güncelleme tarihi: 28 Mart 2022
Baklayı severim bunu deneyeceğim teşekkür
@Aycan
Rica ederim.
Of harika baklanın zamanı pazardan alıp yapacağım nefis olmuş
@Melda
Teşekkürler.
Çok değişik bir yemek. Değişik bir lezzet. Afiyetler olsun.
@Yavuz Akar
Teşekkürler Yavuz.
benim yaptığım gibi yapmışsınız. pek kimse bilmez diyordum ama değilmiş. çok güzel görünüyor
@Deli mavi Sally
Teşekkürler. Biz böyle yapıyoruz ben iç kabuğu ile sevmediğim için çok acı geliyor bana çözüm ayıklamak biraz zaman alıyor ama olsun şifalı sonuçta 😉