Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, yumuşacık kıymalı kapalı pide tarifi.
Pide her ilimizde sevilen bir lezzettir. Etlisi, peynirlisi, patateslisi, yumurtalısı, otlusu vs. pide çeşitleri var. Her memlekette değişik yapılan pideleri evimizde de yapabiliriz.
Özellikle hafta sonları tüm aile bir arada iken ayrı bir zevkli oluyor. Evde pide yapmak hiçte zor değil. Evde pide yapmayı deneyip ama olmayanlara bu pide tarifini mutlaka denemelerini tavsiye ederim. Tarifi anneme ait olan ve yapımında emeği geçtiği için anneme çok teşekkür ederim.
Kıymalı Kapalı Pide İçin Gerekli Malzemeler:
Pide Hamuru İçin Malzemeler:
400 gr Çok Amaçlı Un
100 gr Tam Buğday Unu
1 Paket İnstant Maya
10 gr Tuz (2 Çay Kaşığı)
10 gr Şeker (1 Tatlı Kaşığı)
1 Çay Bardağı Süt
250 ml Su
1 Yumurta
10 gr Zeytinyağı (2 Tatlı Kaşığı)
Kıymalı Harç İçin Malzemeler:
750 – 800 gr Kıyma
1 Büyük Boy Kuru Soğan
1,5 Yemek Kaşığı Tereyağı
1,5 Tatlı Kaşığı Tuz
1,5 Çay Kaşığı Karabiber
Üzerini Yağlamak İçin: Tereyağı
Evde Kıymalı Kapalı Pide Nasıl Yapılır?
Kıymalı kapalı pidenin yapımına ilk önce hamuru ile başlayacağız. Çünkü hamurun dinlenmesi gerekiyor.
Kapalı Pide Hamuru Nasıl Hazırlanır?
Derin bir kaba 400 gr çok amaçlı unu ve 100 gr tam buğday unu alıp, içine 2 çay kaşığı tuzu, 1 tatlı kaşığı şekeri ve 1 paket instant mayayı ilave edip kuru kuru karıştırıyoruz.
1 çay bardağı sütü (klasik çay bardağı kullanılmıştır) ve 250 ml suyu bir cezvede ılıtıyoruz. Ilıyan su ve sütü una ilave edip özleşene kadar yoğuruyoruz. Hamuru top haline getirip buzdolabında 15 – 20 dakika bekletiyoruz.
20 dakika sonra buzdolabında beklettiğimiz hamuru alıp içine 1 yumurta ve 2 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip tekrar yoğuruyoruz.
Yumurta ve yağ eklenince hamur biraz yumuşayacak onun için yaklaşık 100 gr un (1 su bardağından 1 parmak eksik) ekleyip özleşene kadar tekrar yoğuruyoruz. Ele hafif yapışacak bir hamur olacak. Hamuru 15 dakika daha buzdolabında bekletiyoruz.
Hamur dinlenirken biz de kıymalı iç harcını hazırlıyoruz.
Kapalı Pide İçin Kıymalı İç Harç Nasıl Hazırlanır?
1 büyük boy kuru soğanı rendenin iri tarafında rendeliyoruz.
Orta boy bir tencereye 1,5 yemek kaşığı tereyağı alıp rendelediğimiz soğanı ve 750 – 800 gr kıymayı ekleyip kıyma suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. 1,5 tatlı kaşığı tuz ve 1,5 çay kaşığı karabiber ekleyip karıştırıyoruz. Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
Kıymalı Kapalı Pidenin Hazırlanışı:
Buzdolabında dinlenen hamurdan 16 tane beze yapıyoruz. Bezeleri merdane ile hafif un serperek pide şeklinde açıp resimdeki gibi kıymalı iç harçtan koyup elimizle bastırarak sıkıca kapatıyoruz.
Pideleri pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye yerleştirip 15-20 dakika (oda sıcaklığında) mayalandırdıktan sonra üzerine süt sürüp önceden ısıtılmış fırında 200 derece pişiriyoruz. Pişen pidelerin üzerine tereyağı sürüp sıcak olarak servis ediyoruz.
Afiyet Olsun.
Öneri tariflerimiz….
Kıymalı Peynirli Konya Pidesi Nasıl Yapılır?
Ispanaklı Peynirli Pide Tarifi
El Açması Kıymalı Rulo Börek Tarifimizi denediniz mi?
Peynirli Kapalı Pide Tarifi – Peynirli Pide Nasıl Yapılır?
Çiğ Börek Tarifi- Çiğ Börek Nasıl Yapılır?
El Açması Kıymalı Sigara Böreği
Yayınlanma tarihi: 28 Haziran 2019 – Yenileme tarihi: 27 Kasım 2021
Net ve anlaşılır bir cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Sizi yeni buldum, tarifleriniz çok güzel. Dün yumurtalı ıspanak yemeğini denedim harika oldu. Benim yaptığım yöntemle bana ağır gelirdi sizin tarifiniz çok hafif. Pideyi de zaman bulduğum ilk boşlukta denemek istiyorum. Hatta hamuru böyle kuru olabilir mi diye düşündüm. Bu nedenle biraz patatesi haşlayıp hamuruna iyice ezip karıştırılınca yumuşak olur diye düşündüm. Çünkü ev fırınlarında daha kuru olabiliyor. Sağlıklı ve huzur içinde olun inşallah.
@sengül
Rica ederim Şengül. Afiyet şifa olsun.
Yine de sen bilirsin istersen patates ekle ama pide hamuru sert olmuyor. Fırın kurutur diye düşünüyorsan ki bazı fırınlar kurutabiliyor. Fırının içine ısıya dayanıklı bir kap ile su koyabilirsin. Bu hamurun kurumasını engeller. Ekmek yaparken fırının içine su konuyor. Isınan fırının içine kaynar su koymalısın. Mesela biz fırın ekmeği yaparken mutlaka su koyarız.
https://www.lezizci.com/1158/kuru-maya-ile-hakiki-firin-ekmegi-tarifi/
Güzel görüşün için teşekkürler canım 🥰 Sana da sağlıklı, huzurlu ve bereket dolu günler dilerim 🥰
1. ve 2. yoğurma aşamasında 2 defa 100 gr.lık tam buğday unundan bahsedilmiş. Ama malzemelerde tek 100 gr.lık. tam buğday unu denilmiş. Yani hamura toplamda 200 gr tam buğday unu mu eklenecek yoksa 100 gr mı? Denemek istiyorum.
@sengül
Merhaba Şengül. Ben tarifte 1 kere buğday unu kullandığımı yazdım. Bir yanlış anlaşılma oldu her halde canım.
1. yoğurma aşamasında 400 gram çok amaçlı yani bildiğimiz kek, börek yaparken kullandığımız un ve 100 gram tam buğday unu karıştırılarak yapıyoruz.
2. aşamada yağ ve yumurta eklendiği için hamur yumuşuyor bu sebeple yaklaşık 100 gram daha çok amaçlı un kullanıyoruz. Ama bu miktar unun markasına göre değişebilir. Hamur hafif ele yapışacak bir kıvamda olmalı.
Kolay gelsin. İnşallah beğenirsin 😊
Kıymalı pide hiç yemedim harika olmuş bu güzel tarifi yapacağım teşekkür
@Hale
Rica ederim.
Çarşıda imrendiğiniz pideyi daha ekonomik ve ev huzuruyla yemek isterseniz bu tarifi mutlaka denemelisiniz .Ancak eşinizi ikna etmek artık sizin yeteneklerinize bağlı.Afiyet olsun.
@Bora
Bence denemelisiniz 👍
Evde pide yapılacağını hiç düşünmemiştim ellerinize sağlık
@istanbullu
Sağolasın
Pide harika gözüküyor haftasonu mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık canım. Yine harika lezzetler paylaşıyorsun.
Youtube kanalını da takip ediyorum 🙂
@Fatıma Uzuner
Teşekkür ederim canım elimizden geldiğince yaptıklarımızı paylaşıyoruz. Takip için çok teşekkürler.