Tavuklu Toyga Çorbası Tarifi

Et, yoğurt ve aşurelik buğday (yarma) ile yapılan doyurucu ve besleyici Toyga Çorbasını ister başlangıç olarak ister öğün olarak tüketebilirsiniz. Peki tavuklu toyga çorbası nasıl yapılır?

Tavuklu Toyga Çorbası Tarifi

Oldukça hafif ve üzerini süslemek için kullanacağımız naneli yağ haricinde içinde hiç yağ yoktur. Sadece yoğurdun ve tavuk etinin yağı ile yapılan toyga çorbası hem ramazan için hem de diyette olanlar için ideal olduğunu düşünüyorum.

Yemekli misafirlerinizin çok seveceği toyga çorbası aslında kırmızı et ile yapılır. Fakat kırmızı et tüketemeyenler bu lezzetli çorbayı tavuk eti ile yapabilirler.

Toyga çorbasının yapımı aslında çok kolay. Haşlanmış nohut varsa işiniz gerçekten çok kolay. Bizim derin dondurucuda hep haşlanmış nohut bulunur. Sizler de nohudu derin dondurucuda bulunduruyorsanız bu çorba oldukça pratik olacaktır. Tavuklu toyga çorbası tarifimiz 4 kişiliktir.

Tavuklu Toyga Çorbası İçin Gerekli Malzemeler:

250-300 gr Kemiksiz Tavuk Budu
1 Adet Defne Yaprağı
Yarım Su Bardağı Haşlanmamış Dövme (aşurelik buğday)
Yarım Su Bardağı Haşlanmış Nohut
Dövmenin Suyu
1 Su Bardağı Su
400 – 450 ml Tavuk suyu
1 Tatlı Kaşığı Tuz
400 ml Su

Tavuklu Toyga Çorbası Terbiyesi:

500 gr Kase Yoğurt
2 Yemek Kaşığı Un
1 Su Bardağı Su

Üzeri İçin:

2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Yarım Tatlı Kaşığı Nane

Tavuklu toyga çorbası nasıl yapılır

Tavuklu Toyga Çorbasının Yapılışı:

İlk önce tavuk etini ve aşurelik buğdayı hazırlayacağız.

Sonrasında 250 – 300 gr tavuk budunu bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ve 1 adet defne yaprağını ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra ocağı kısıp, kısık ateşte tavuk eti yumuşayana kadar haşlıyoruz.

Yarım su bardağı aşurelik buğdayı da yıkayıp başka bir tencereye alıp üzerine 5 – 6 su bardağı su ekleyip yumuşayana kadar haşlıyoruz.

Haşlanan tavuk etinin suyunu süzüp bir kenara alıyoruz. Tavuk etini ince ince didikliyoruz.

Tavuklu toyga çorbası yapımı

Haşlanan aşurelik buğdayı (dövmeyi) süzüp suyunu bir kaba alıyoruz. Haşlanan buğday 1 su bardağından az olmamalı.
Bir tencereye 400 – 450 ml tavuk suyunu ve dövmenin suyunu alıyoruz. İçine haşlanmış dövmeyi ve yarım su bardağı haşlanmış nohudu ekleyip ocakta biraz kaynatıyoruz.
Kaynadıktan sonra 1 su bardağı suyu ve didiklenmiş tavuk etini ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.

Toyga çorbası tavuklu nasıl yapılır

Çorbamız kaynarken biz de yoğurtlu terbiyesini hazırlayalım.

Bir tasa 500 gr yoğurdu ve 2 yemek kaşığı unu alıyoruz. Ardından yoğurdun içine 1 su bardağı su ekleyip iyice eziyoruz. Eğer süzme yoğurt kullanırsanız 1,5 su bardağı su eklemelisiniz. Biz bazen süzme yoğurt ile yapıyoruz.

Ardından kaynayan çorbanın suyundan azar azar alıp yoğurdun içine dökerek terbiyeyi ılıtıyoruz. Terbiyeyi ılıtarak çorbaya eklememizin sebebi çorba kesilmesin diye.

Tavuklu toyga çorbası yapılışı
Ilıştırdığımız terbiyeyi yavaş tencereye ilave ediyoruz ve sürekli karıştırıyoruz. 400 ml suyu da ilave edip özleşene kadar kaynatıyoruz.
Çorba kıvam alıp koyulaşınca 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip hemen ocağı kapatıp karıştırıyoruz.

Servis için üzerine yağ hazırlayacağız…

Küçük bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritip ocağı kapatıyoruz. İçine yarım tatlı kaşığı naneyi ekleyip karıştırıyoruz. Naneyi çok seviyorsanız nane miktarını arttırabilirsiniz.

Çorbayı servis tabağına alıp üzerine naneli tereyağını gezdiriyoruz. Sıcak olarak servis ediyoruz.

Tavuklu Toyga Çorbası

Afiyet Olsun.

Tarifimizin detaylı anlatımı videomuzda…

Yayınlanma tarihi: 12 Mayıs 2020 – Güncelleme tarihi: 15 Nisan 2023





“Tavuklu Toyga Çorbası Tarifi” üzerine 10 yorum

  1. Biz bu çorba tarifinizi inanın öğün olarak yedik. Bize yetti . Çok lezzetli birşey gerçekten. Çok da hafif.

    Yanıtla
  2. Öyle bir çorba ki yemeğe ne hacet. Hem çorba hem ana yemek. Müthiş bir şey. Eşim bu çorbayı yaptıktan sonra ikinci bir yemek asla istemem. Belki bir şey isterim. O da ikinci bir tabak daha kısmetimize çıkar mı? Videonuz da gerçekten çok güzel ve açıklayıcı olmuş Yapacaklara büyük kolaylık. Yemek isteyenlere de büyük bir iştah açıcı görsel şölen .

    Yanıtla
    • @sarıyerli

      Afiyet olsun beğenmenize sevindim. Çok haklısınız biz genellikle ana yemek olarak tüketiyoruz. Özellikle de Ramazanda. Bir çorba bir de salata.

      Yanıtla

Yorum yapın