Kuru Maya İle Hakiki Fırın Ekmeği Tarifi

Ekmek fırınından aldığımız dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık pamuk gibi olan fırın ekmeğini hiç katkı maddesi kullanmadan evimizde yaptık. Sizlerde ekmeğinizi evde yapmak isterseniz evde fırın ekmeği tarifimiz…

Kuru Maya İle Hakiki Fırın Ekmeği Tarifi

Fırın ekmeğinin yapımında kuru maya kullanacağız. Ama instant maya değil aktif kuru hamur mayası kullanacağız.

Fırın ekmeği yapımını daha detaylı olarak videodan izleyebilirsiniz… Kolay gelsin. 

Evde Fırın Ekmeği Nasıl Yapılır?

Ekmek yapımında önemli ayrıntılar vardır. Bir çok kişi bunu bilir ama ben tekrardan belirtmek isterim.

1. Ekmek yaparken kullanacağınız un ne marka olursa olsun mutlaka elenmelidir.

2. Ekmek yaparken en önemli nokta hamurudur. Hamur sert olmamalıdır. Hamur hafif ele yapışmalıdır.

3. Hamurun mayalanma süresidir. Ortam sıcaklığına göre hamurun mayalanma süresi değişim gösterir.

4. Fırının derecesi de çok önemlidir. 200 derecenin altında asla pişirilmemelidir. Mümkünse 250 derece olmalıdır.

5. Ekmek pişerken fırına mutlaka bir kapla su konulmalıdır. Bu ekmeğin daha yumuşak pişmesini sağlayacaktır.

Gelelim şimdi kuru maya ile fırın ekmeği yapımına… Ekmek hamurunu hazırlarken kullandığımız su bardağı 200 ml’lik.

Fırın ekmeği tarifi

Hakiki Fırın Ekmeği İçin Gerekli Malzemeler:

Hamurun Ön Mayası İçin Malzemeler:

1 Çay Kaşığı Aktif Hamur Mayası
1 Su Bardağı Ilık Su
1 Su Bardağı Un

Ekmek Hamuru İçin Malzemeler:

2 Su Bardağı Ilık Su
7 Su Bardağı Un (775 – 800 gr)
1 Yemek Kaşığı Aktif Hamur Mayası (10 gr)
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Üzeri İçin:

1/2 Tatlı Kaşığı Yoğurt
3 Yemek Kaşığı Su

Hakiki Fırın Ekmeği Nasıl Yapılır?

Ekmeğin yapımına geceden başlıyoruz. Çünkü ekmeği mayalamak için ön maya hazırlayacağız.

Fırın Ekmeğinin Ön Mayası Nasıl Hazırlanır?

Geniş bir tasın içine 1 çay kaşığı aktif kuru hamur mayasını alıyoruz. Üzerine 1 su bardağı ılık suyu döküp maya iyice eriyene kadar tahta kaşık ile karıştırıyoruz.
Maya eridikten sonra 1 su bardağı unu ekleyip hiç pürüz kalmayacak şekilde yine tahta kaşık ile iyice karıştırıyoruz. Kabın üzerini streç ile kapatıyoruz ve örtü ile kapatıp oda sıcaklığında en az 12 saat mayalanmasını sağlıyoruz. Biz çalışmayan fırının içine koyduk. Maya sabaha kadar kabaracaktır.

Fırın Ekmeğinin Yapımı:

Ekmeğin yapımına geçmeden önce 7 su bardağı unu elek ile eliyoruz. Biz 7 su bardağı kullandık ama kullandığınız unun markasına göre bardak ölçüsü değişebilir. Onun için unu mutlaka yavaş yavaş eklemelisiniz.

Geceden hazırladığımız ve en az 12 saat mayalanan ön mayayı örtünün içinden alıp strecini açıyoruz ve tahta kaşık ile karıştırıyoruz.

Ön mayanın içine 2 su bardağı ılık suyu ve 1 yemek kaşığı aktif hamur mayasını ekleyip elimizle hafif çırparak karıştırıyoruz. 1 tatlı kaşığı tuzu da ekleyip yine elimizle karıştırıyoruz.
Eleyip hazırladığımız unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Hamur hafif kendini toparlamaya başlayınca tezgaha biraz un serpip hamuru tezgaha alıp yoğurma işlemine tezgahta devam ediyoruz.

Kuru maya ile fırın ekmeği yapımı
Hamur kıvam alana kadar yaklaşık 10 – 15 dakika yoğuruyoruz. Daha öncede belirttiğim gibi hamur sert olmayan fakat ele de fazla yapışmayacak bir hamur hazırlıyoruz.
Hazırladığımız hamuru tekrar tasa alıp üzerine streç kapatıyoruz ve üzerini örtüyoruz. Oda sıcaklığında 1 saat mayalanması için bir kenara alıyoruz. Biz yine fırının içine koyduk.

1 saat mayalanıp iyice kabaran hamuru un serptiğimiz tezgaha alıp yoğurarak havasını alıyoruz. Yaklaşık 5 dakika kadar. Dikkat edin fazla un kullanmayın. Hamuru toparlayıp 8 parçaya bölüyoruz ve az un kullanarak her parçayı altına toparlayarak 8 beze yapıyoruz. Ve bezeleri un serpilmiş tezgaha koyuyoruz. Üzerine bir örtü ile kapatıp 10 dakika mayalandırıyoruz.

Mayalanan bezeleri hafif un serptiğimiz tezgaha bezenin tersi üste gelecek şekilde çevirip üzerine bastırarak elimizle açıyoruz.
Hamuru parmak uçlarımızla içe doğru hafif hafif bastırarak katlıyoruz. Uçları sivri kalmalı. Hamur çok yumuşak olduğu için parmak uçlarınızı ara sıra una batırın ki yapışmasın. En son ucunda kalan parçayı kapalı pide yaparken büzerek kapattığımız gibi kapatıyoruz.

Ekmek nasıl yapılır

Uçlarını parmak ucumuzla incelterek fırın ekmeği şekli veriyoruz. Şekil verdiğimiz hamurları mayalanması için geniş bir örtünün arasına koyacağız. Bunun için büyük bir örtüyü serip üzerine un serpiştiriyoruz. Şekil verdiğimiz ekmek hamurların büzdüğümüz yeri üste gelecek şekilde aralıklı olarak örtünün üzerine yerleştiriyoruz.

Hamurlar mayalanırken birbirine yapışmaması için örtünün aralarına şekil veriyoruz. Örtünün üzerini kapatıyoruz. Ortam sıcaklığına göre yaklaşık 45 – 50 dakika mayalanıyor. En fazla 1 saat mayalandırıyoruz. Hamurun mayalanma süresinin bitmesine 15 dakika kala fırını 250 derecede ısıtıyoruz. Bu arada çelik tencere veya küçük bir tepsiye biraz su koyup ocakta kaynatıyoruz ve kaynayan suyu ısınan fırının alt bölümüne yerleştiriyoruz.

Üzerine sürmek için yarım yemek kaşığı yoğurdu bir tasa alıp 3 yemek kaşığı suyu ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.

Mayalanan ekmek hamurlarını pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye üstteki yüzü alta gelecek şekilde yerleştiriyoruz.
Üzerine hazırladığımız yoğurtlu sosu fırça ile sürüyoruz.

Evde fırın ekmeği nasıl yapılır

Hamurların üzerini keskin bir bıçak ile tam ortasından değil hafif yanından bıçağı çapraz tutarak çiziyoruz.

Önceden ısıttığımız 250 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Eğer fırınınız üzerlerini biraz kurutursa endişelenmeyin üzerini bir örtü ile kapatın yumuşacık olur. Çünkü bazı fırınlar kurutuyor. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Evde fırın ekmeği nasıl yapılır?

Afiyet Olsun.

Not: İsterseniz yaş maya ile de yapabilirsiniz.

Çiçek Ekmek Tarifi İçin TIKLAYIN…

Ramazan Pidesi Tarifi İçin TIKLAYIN….

Yayınlanma tarihi: 24 Nisan 2020 – Güncelleme tarihi: 22 Aralık 2022





“Kuru Maya İle Hakiki Fırın Ekmeği Tarifi” üzerine 10 yorum

  1. Tüm ekmek tariflerinizi yapıyoruz. Gerçekten çok lezzetli oluyorlar. Sağolun. Ellerinize bilgilerinize ve becerinize sağlık.

    Cevapla
  2. Haklısın kardeş bu aynen eski ekmekler gibi oluyor. Bizim hanım da çok beğendi. Afiyet olsun.

    Cevapla
  3. Süper olmuş. Tarifi yarın iftara tazecik yapacağım. Ön mayalamayı hazırladım. İnşallah yarın yapacağım. Tarif için teşekkürler.

    Cevapla
  4. İnanın bugüne kadar hiç bu kadar çarşı ekmeğine benzeyen bir ekmek ne yedim ne gördüm . Üstelik bu ekmeğin içi fırından aldıklarımızdan daha fazla. Çocukluğumda böyle içli fırın ekmekleri vardı. Gerçekten de nostalji tarafı beni ayrıca memnun etti. Bizim hanım inşallah bundan sonra beni fırına göndermez. Ayrıca videonuz da yapım için bir kolaylık. Son birşey inanın ekonomik. Sağ ol var ol lezizci.

    Cevapla
    • @EMEKLİ

      Afiyet olsun. Ekmeği deneyip yorumunuzu bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler. Ne mutlu ki size ekmeğin eski tadını yakalamışsınız. Şimdiki ekmeklerin içleri boş oluyor. Sizde sağolun.

      Cevapla

Yorum yapın