Lif bakımından zengin olan mısır garnitür olarak da kullanılmaktadır. Peki mısırlı pirinç pilavı yapmaya ne dersiniz?
Mısırı sevmeyen yoktur. Mısır, közlenmiş ve haşlanmış olarak tüketilmektedir. Mısır, bol miktarda E Vitamini içermesinin yanı sıra; A, B6, K ,B1, B3, B5, C vitamini, folat, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez, fosfor, çinko ve demir içermektedir. Vitamin ve mineral deposu mısırı pilavlarda, salatalarda vs. garnitür olarak kullanılmaktadır.
Mısır garnitür olarak nasıl kullanılır?
Mısır yaz aylarında pazarlarda satılmaktadır. Pazardan aldığımız mısırı ayıklayıp yıkadıktan sonra bütün olarak yani koçanı ile düdüklü tencerede haşlıyoruz. Haşlanan mısırı taneleri ayırıp istediğimiz salata ve pilavlarda kullanıyoruz. Hatta yazın biraz fazlaca alıp haşlanmış ve tanelere ayrılmış olarak kilitli buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucu da muhafaza ederek kışın da kullanıyoruz. Mısırlı pilav nasıl yapılır?
Ben mısırı pirinç pilavına çok yakıştırıyorum. Aynı zamanda mısır ile yapılan pirinç pilavının besin değerini de arttırmış oluyor. Mısırlı pirinç pilavı yapımında biz Osmacık pirinç tercih ettik siz isterseniz baldo pirinç de kullanabilirsiniz…
Mısırlı pirinç pilavını; et ve tavuk yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Gelelim şimdi mısırlı pirinç pilavı tarifine...
Mısırlı Pirinç Pilavı İçin Malzemeler:
1 Çorba Kasesi Osmancık Pirinç
1,5 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Çorba Kasesi Su
1 Fiske Toz şeker
2 Çay Kaşığı Limon Suyu
1 Silme Tatlı Kaşığı Tuz
1 Su Bardağı Haşlanmış Mısır
Mısırlı Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
İlk önce 1 çorba kasesi Osmancık pirinci bir kaba alıp suyu berraklaşana kadar güzelce yıkıyoruz.
Bir tencereye 1,5 yemek kaşığı tereyağını alıp eritiyoruz. Tereyağı eridikten sonra yıkadığımız 1 çorba kasesi pirinci ilave edip karıştırarak pirinç şeffaflaşana kadar (birbirlerine yapışmayacak) hale gelene kadar kısık ateşte kavuruyoruz.
Ardından kavrulan pirincin üzerine 2 çorba kasesi suyu ekliyoruz. Sonrasında 1 fiske toz şeker, 1 silme tatlı kaşığı tuz ve 2 çay kaşığı limon suyu ekliyoruz. (limon suyu pilavın renginin beyaz olmasını sağlar ).
Ardından 1 su bardağı haşlanmış olan mısırı da ekleyip tencerenin kapağını kapatıp kaynamasını bekliyoruz.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişerken asla karıştırmayın. Karıştırırsanız pilav lapalaşır.
Pilav suyunu çektikten sonra ocağı kapatıp, tencerenin üstüne havlu kağıt veya bir bez örtüp kapağını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlendikten sonra mısırların ezilmemesi için dikkatlice karıştırıp servis tabağına alıp servis ediyoruz.
Not: Eğer pilavınız soğursa ocağın en küçük gözünde kısık ateşte ısıtabilirsiniz. Isındıktan sonra karıştırıp tabağa alabilirsiniz.
Afiyet Olsun.
Yayınlanma tarihi: 3 Nisan 2020 – Güncelleme tarihi: 30 Temmuz 2023
Pilavın lezzetine doyamadık nefis bir tat mısır alıp buzluğa koyup kışın kullanacağım
Pilavı mısırlı yaptım harika bir lezzetli oldu beğendik teşekkür
@Alev
Afiyet şifa olsun Alev. 😊
pilavda mısırın güzel olacağı hiç aklıma gelmezdi harika oldu teşekkür
@elif
Rica ederim Elif. Afiyet olsun. Seninde ellerine sağlık.
Bu pilav öyle bir lezzetli oldu ki insan hergün yemek istiyor. Pilavın içinde mısırları yerken ağzınıza dağılan lezzeti tarif edemem . En iyisi siz de bi deneyin bakın. Belki bana da lezizciye de dua edersiniz. Sağlıklı günler.
@ubeyde
Afiyet olsun Ubeyde. Çok haklısın mısır güzel bir lezzet veriyor pilava. Sağlıklı ve bereketli günler inşallah…