Asma yaprağından değişik sarmalar yapılmaktadır. İnanılmaz lezzetli ve görüntüsü muhteşem enginar dolması yemek sofralarınıza da çok yakışacak. İşte asma yaprağında enginar dolması tarifi….
Enginar başta karaciğer olmak üzere bir çok hastalığa çok şifalı bir sebzedir. Enginar sezonu başlamışken şifası için yenmesini tavsiye ederim. Enginarın saf tadını sevmeyenler, enginarı etli ve asma yaprağında denemeli bence.
Enginarı bazı kişiler tadından dolayı sevmez. Ama asma yaprağından yapılan sarmaya kimse hayır demez herhalde.
Enginar dolmasının yapımında salamura asma yaprak ve kıyma kullandım. Taze asma yaprağı da kullanılabilir. Kullandığımız kıymalı harç biraz arttığı için ben asma yaprağına sardım ve enginarın yanında pişirdim. Gelelim asma yaprağında kıymalı enginar dolması tarifimize… Tarifimiz 6 kişiliktir.
Asma Yaprağında Etli Enginar Dolması Malzemeleri:
6 Adet Enginar
20- 25 Adet Asma Yaprağı
Kıymalı İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler:
250 gr Kıyma
1 Orta Boy Kuru soğan
2 Yemek Kaşığı Bulgur
2 Yemek Kaşığı Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Yarım Tatlı Kaşığı Karabiber
Yarım Çay Kaşığı Toz Kırmızıbiber
2 Küçük Kapya Biber
1 Orta Boy Domates
1 Tutam Maydanoz
3 Dal Taze Soğan
Yarım Dereotu
2 Yemek Kaşığı Su
Sosu İçin Malzemeler:
Yarım Litre Su
1 Çay Kaşığı Şeker
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Yemek Kaşığı Limon Suyu
1 Çay Kaşığı Un
1 Silme Tatlı Kaşığı Tuz
Asma Yaprağında Etli Enginar Dolması Nasıl Yapılır?
Etli enginar dolması yapımına geçmeden önce malzemelerimizi hazırlayalım.
20 – 25 adet salamura veya taze asma yaprağını kaynar suda biraz yumuşayana kadar haşlıyoruz.
6 adet enginarı ayıklayıp temizleyip, limon ile ovuyoruz ve limonlu suyun içinde bekletiyoruz. Eğer hazır ayıklanmış enginar kullanırsanız sudan çıkarıp yıkayın ve kararmaması için yine limonlu suya koyun.
1 orta boy kuru soğanı yemeklik doğruyoruz. 3 dal taze soğanı, 1 tutam maydanozu ve yarım demet dereotunu yıkayıp incecik doğruyoruz.
2 küçük kapya biberi de küçük küçük doğruyoruz.
2 yemek kaşığı bulgur ve 2 yemek kaşığı pirinci yıkıyoruz. 1 orta boy domatesi rendeliyoruz.
Enginar dolmasının kıymalı harcı nasıl yapılır?
İlk önce bir tasa 250 gram kıymayı alıp içine; yemeklik doğradığımız 1 orta boy kuru soğanı, 2 yemek kaşığı bulguru, 2 yemek kaşığı pirinci, 1 tatlı kaşığı tuzu, yarım tatlı kaşığı karabiberi, yarım çay kaşığı toz kırmızıbiberi, 1 orta boy domates rendesini, 3 dal taze soğanı, 1 tutam maydanozu, yarım demet dereotunu ve küçük doğradığımız 2 kapya biberi ilave edip özleşene kadar karıştırıyoruz.
Haşlanan yapraklardan ikisini tezgaha veya bir tahtanın üzerine yaprağın parlak yüzü dışa gelecek şekilde serip ortasına enginarı yerleştiriyoruz.
Ardından enginar çanağının içini hazırladığımız kıymalı iç harç ile resimdeki kadar dolduruyoruz. Sonra serili olan yaprakları harcın üzeri kapanacak şekilde kapatıyoruz.
Tekrar üzerine parlak yüzü üste gelecek şekilde 1 yaprak daha kapatıp enginarı resimdeki gibi her yeri kapanacak şekilde sarıyoruz.
Bir tencerenin dibine yaprak serip üzerine asma yaprağına sardığımız enginarları yerleştiriyoruz.
İç harç artarsa (ki benim harcım arttı ) asma yaprağına sarıp enginarların kenarlarına yerleştiriyoruz. Bu işlem hem de enginarların pişerken sabit kalmasını sağladı.
Pişirmek için sosunu hazırlayalım.
Bir tasın içine ilk önce yarım litre suyu alıp içine; 2 yemek kaşığı limon suyunu, 1 çay kaşığı unu, 1 silme tatlı kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı şekeri ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekliyoruz. Ardından karıştırıp hazırladığımız enginar bohçalarının üzerine gezdirerek döküyoruz. Enginarların üzerine ıslatıp sıkılmış pişirme kağıdı kapatıyoruz. Eğer pişirme kağıdı yoksa tabak kapatabilirsiniz.
Sonra tencereyi ocağa alıp yüksek ateşte kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra kısık ateşte yapraklar yumuşayıp enginar pişene kadar yaklaşık 50 -55 dakika pişiriyoruz. Eğer yaprak az haşlanmış olursa süre uzayabilir.
Pişen enginar dolmasını servis tabağına alıp dereotu ve domates ile süsleyip sıcak olarak servis ediyoruz. Deneyip yorumlarınızı bizimle paylaşırsanız memnun olurum.
Afiyet Olsun.
Tarifimizin detaylı anlatımı ile videomuz…
Yayınlanma tarihi: 13 Şubat 2020 – Güncelleme tarihi: 14 Nisan 2022
Of enginarı çok severiz yaptım harika oldu beğendik teşekkür
@Nursema
Afiyet şifa olsun Nursema 😊
Enginar etle ve asma yaprağı ile buluşunca değişik bir lezzet ortaya çıkmış. Ellerinize sağlık.
enginarı severim tarifi görünce hemen yaptım ellerinize sağlık harika oldu teşekkürler
Eveeet. Cidden çok enteresan bir yemek. Videonuz da yeni yapacaklar için çok yararlı olacaktır.Sayenizde değişik gıdalar alarak farklı bir şekilde beslenmeyi öğrendik. Hanım biraz yoruluyor ama değiyor doğrusu.
@oğuz
Değer verip tariflerimizi denediğiniz ve yorumunu paylaştığın için çok teşekkürler Oğuz. Hanıma nazın geçiyor demek ki 😉 Eşinin de ellerine sağlık.